Deze website maakt gebruik van cookies voor statistiek-doeleinden. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee

Verkiezingen

De maatschappelijke waarde van de bibliotheek zowel landelijk als lokaal op de kaart zetten is onmisbaar. In aanloop naar de naderende verkiezingen helpt de VOB u hier graag mee.

Met welke creatieve en opvallende acties speelt u uw bibliotheek lokaal in de kijker? Kijk voor inspiratie eens bij bibliotheek in de media.

Onze pagina Feiten&cijfers vindt u een overzichtelijke verzameling van het cijfermateriaal uit onze branche. Zoals de factsheet 'Bibliotheken en vaardigheden in Nederland'.

"5 Aandachtspunten voor het regeerakkoord" - mrt 2017

"De lijsttrekkers van politieke partijen zijn het over één ding eens: de waarde van kunst, cultuur en erfgoed voor Nederland. Terecht, want een veerkrachtige democratie kan niet zonder. We staan op nummer 5 van de meest innovatieve landen ter wereld en behoren op tal van gebieden tot de wereldtop. Die positie hebben we verworven door jarenlange investeringen in talent en in een open en diverse culturele infrastructuur. In dit moderne, digitale tijdperk is die infrastructuur net zo belangrijk als wegen en dijken. De overheid moet daarin actief optreden" aldus Kunsten '92.

Lees hier 'Vijf aandachtspunten voor het regeerakkoord' van Kunsten '92, Vereniging voor Kunst, Cultuur en Erfgoed.

Manifest 'Samen naar een duurzame digitale samenleving' - 8 mrt

Namens de VOB ondertekent Marleen Barth (voorzitter) het manifest 'Samen naar een duurzame digitale samenleving' ter ondersteuning, en om de rol van bibliotheken in de digitale samenleving te tonen.

Jos Debeij over de bibliotheek in Sociaal Bestek - febr 2017

In het eerste nummer van 2017 van Sociaal Bestek verscheen een goed artikel van Jos Debeij over de "bibliotheek als servicecentrum voor 17 miljoen Nederlanders". Dit artikel is heel goed in te zetten voor uw lokale lobby. Het laat zien wat de bibliotheek betekent voor vaardigheden van onze bevolking en zelfredzaamheid van burgers.

Sociaal bestek is een voor vakblad voor specialisten op het terrein van participatie, sociale zekerheid en maatschappelijke ondersteuning.

VNG: Uitnodiging aan het nieuwe kabinet - jan 2017

“Wij gaan er vanuit dat het nieuwe kabinet met ons als partners samenwerkt, denkt en doet, vanuit de wensen, verwachtingen en behoeften van onze inwoners” aldus de VNG. De gemeenten hebben vier speerpunten waarbij ze de samenwerking en het partnerschap van het nieuwe kabinet actief opzoeken. 

Lees hier de volledige uitnodiging aan het nieuwe kabinet.

De Issuekalender - jan 2017

Zet de bibliotheek lokaal in de kijker door een creatieve draai te geven aan een landelijke themadag of -week. De Issuekalender 2017 bevat een uitgebreid overzicht van maatschappelijke initiatieven die in 2017 plaatsvinden.

Checklist Gemeenteraadsverkiezingen 2018 - dec 2016

In de meeste gemeenten worden in 2018 weer Gemeenteraadsverkiezingen gehouden. In 2017 zorgt u er natuurlijk voor dat de bibliotheek in uw gemeenten weer stevig op de kaart staat. Gebruik onze checklist voor een goede voorbereiding op de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Partijprogramma's Tweede Kamerverkiezingen 2017 - dec 2016

Op 15 maart worden de Tweede Kamerverkiezingen gehouden en verschillende politieke partijen zien de openbare bibliotheek als partner ter versterking van hun visie. Deze passages uit de verkiezingsprogramma's hebben wij voor u op een rijtje gezet.  

Nog werk te doen bibliotheken! - dec 2016

Bekijk de blog van Mark Deckers over taalvaardigheid en digitale vaardigheid en de bibliotheek als 'Universiteit van de straat'.

Inspiratiegids voor lokaal beleid LKCA - dec 2016

In de 'Inspiratiegids voor lokaal beleid' delen veertig burgemeesters, wethouders, raadsleden en gemeenteambtenaren van grote en kleine Nederlandse gemeenten, hun positieve ervaringen met kunst en cultuur delen. De bestuurders en ambtenaren hebben onder andere zorg, welzijn, gebiedsontwikkeling of werkgelegenheid in hun portefeuille en lichten toe welke rollen artistieke en culturele initiatieven kunnen spelen in actuele, gemeentelijke vraagstukken. 

De inspiratiegids is een uitgave van het Landelijke Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA).

Click here to tip a friend about this page!Printen
Laatst bijgewerkt op: 15 maart 2017