Deze website maakt gebruik van cookies voor statistiek-doeleinden. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee

Contact met lokale politiek

Bent u in staat om de juiste lokale politici met uw boodschap te benaderen en te overtuigen van het belang van de bibliotheek? En met welke boodschap gaat u als bibliotheek op pad?

De gemeente(n) is of uw lokale opdrachtgever en daarmee is de  gemeente een belangrijke partner in uw culturele ondernemerschap. Met goede voorbeelden, inspiratie en instrumenten helpt de VOB u op weg om uw bibliotheek op de kaart te zetten.

Film ‘Een leven lang leren in de bibliotheek!’ - mrt 2015

De moodfilm van de Koninklijke Bibliotheek 'Een leven lang leren in de bibliotheek' schetst in één minuut de Bibliotheek als open leeromgeving: dé plek van lezen en leren - voor iedereen van 0-101 jaar.
U als bibliotheek kunt de film inzetten in het gesprek met uw gemeente of een lokale partner en zo op speelse manier de bibliotheek als open leeromgeving laten zien.

Afstand tot de bibliotheek neemt toe - feb 2015

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde op 25 februari dat de afstand tot de bibliotheek toeneemt. Het CBS gaat uit van 1030 bibliotheken in 2014 en 1070 in 2012. Deze cijfers vragen om een nuancering, want het aanbod in bibliotheekvoorzieningen wordt steeds gevarieerder.

In Nederland bestaat een wijdverspreid en wijdvertakt netwerk van openbare bibliotheekvestigingen in vele verschijningsvormen. Bekijk meer op de branche/ontwikkelingen en trends.

Mijn bieb moet blijven! Elke gemeente een bibliotheek - mrt 2014

De VOB is de campagne 'Mijn bieb moet blijven! Elke gemeente een bibliotheek' gestart om steun te verzamelen voor de lokale bibliotheek. Met een manifest, Facebookpagina, toolkit en de steun van bekende Nederlanders voor de openbare bibliotheek. Daarnaast heeft de VOB 'De bieb, waardevrij, waardevol' gemaakt voor de lobby van bibliotheken, naast de handreiking pa en lobby.

Bibliotheek in de media

De VOB verzamelt uitspraken in het nieuws en in interviews over bibliotheken. Gebruik deze uitspraken in uw contacten met de lokale politiek.

Ontmoeting en Debat

Het Gelders Bibliotheek Netwerk heeft een flyer ontwikkeld waarop ze omschrijven wat de waarde van 'Ontmoeting en Debat' kan zijn. Kijk op het forum bieb to bieb voor meer informatie.

Onze ambassadeurs

De VOB heeft een ambassadeursnetwerk met bekende auteurs en BN'ers die het belang van de bibliotheek uitdragen. De ambassadeurs dragen de bibliotheek een warm hart toe en spreken dit uit in filmpjes. Daarnaast maken ze materiaal zoals columns en liedjes voor en over de bibliotheek. De bibliotheken mogen dit materiaal gebruiken in hun eigen media-uitingen.

10 puntenlijstje OBA

De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) hanteert in een 10-punten lijst voor contacten met de lokale politiek. Het kan gaan om de verkiezingen, de begroting of de voorjaarsnota.

'De Bibliotheek levert waarde'

Er is een boek met de drie hoofdlijnen uitgebracht in print, een pdf en een epub-versie voor de e-reader en i-pad. Verder hebben de leden een samenvatting ontvangen die ze op naam kunnen zetten bij aanbieding voor de lokale lobby. Een prezi (internetpresentatie) maakte de set lobby-instrumenten van 'De Bibliotheek levert waarde' compleet.

Toolkit promotie uw bibliotheek - 2012

In deze toolkit zijn hulpmiddelen opgenomen die van pas kunnen komen bij het promoten van uw bibliotheek. Een tool is een checklist of een voorbeelddocument of een schema. U vindt informatie over:

  • Persbericht schrijven
  • Draaiboek maken 
  • Communicatiekalender gebruiken
  • Verkoopscript toepassen
  • Klanttevredenheid meten
Click here to tip a friend about this page!Printen
Laatst bijgewerkt op: 04 september 2017